Fredag den 13 vs Lørdag den 14

Om flaks og uflaks - hva forventer vi, kun basert på en dato? En dag gjorde jeg et eksperiment - resultatet var sjokkerende!
Hvorfor er det slik at mange ser på fredag den 13 som en ulykkesdag? Og hva skjer når du begynner å tro på dette?

Vi har et bevisst og et ubevisst sinn, som står for alt vi foretar oss, føler og tenker. Det bevisste sinnet vårt sørger for at vi utfører oppgaver korrekt, og det styrer også store deler av vårt “våkne” liv. Men visste du at det ubevisste har enda mer å si for hvordan du er som person?

Har du hørt uttrykket “Fake it till you make it”? 

Det vi “mater” vårt ubevisste sinn med, det begynner vårt bevisste sinn å tro på. I min praksis som coach fokuserer jeg derfor på å snu tankene til klienten. Dersom du kommer til meg og ramser opp alt som er galt i ditt liv, vil jeg dermed hjelpe deg å finne alt som er positivt og sette fokus på dette. Om du en dag står opp og sier til deg selv “Gud så fælt jeg ser ut idag!” – blir dette din mantra for resten av dagen… Men om du derimot sier til deg selv, “dette blir en strålende dag!” – så blir dette din mantra. Kult, ikke sant? La meg gi deg et eksempel fra mitt eget liv.

Jeg husker godt den gangen jeg gikk på vekta hver dag – og min selvfølelse var styrt av tallet som dukket opp. Om det var lavere enn dagen før, fylte jeg hodet med positive, optimistiske tanker og hadde det kjempebra. Om det var høyere – følte jeg meg som verdens mest mislykket person… Helt til jeg en dag sa stopp.

 • Jeg sluttet å veie meg
 • Jeg sluttet å måle meg
 • Jeg tok ansvar for at det er kun jeg selv som bestemmer hvor bra jeg føler meg.

Istedet begynte jeg å si til meg selv – “dagen blir fin uansett!” – uansett hvor kjipt det føltes, og uansett hvor stor trang jeg hadde til å la vekta bestemme også denne dagen. Men jeg sto imot – dette forandret livet mitt totalt…

Akkurat slik har det også blitt med såkalte “ulykkesdager”. 

Hvor kommer egentlig historien, og assosiasjonene, fra?

Ifølge Forskning.no har frykt rundt tallet 13 bakgrunn fra både norrøn mytologi:

(…)”Det er fest i Valhall, og 12 guder er invitert. Loke, som egentlig ikke er en gud, men av jotunslekt, er ikke blant disse.

Han kræsjer imidlertid festen, ond som han er, og vips er de 13 i Valhall. Loke lurer så den blinde guden Hod til å drepe Balder den gode med et spyd av misteltein.”(…)

…og kristendommen, hvor også fredagen står sentralt:

“En annen tilstelning med 13 til bords, er det siste måltidet Jesus delte med de 12 disiplene sine. Visstnok var Judas Iskariot, som senere forrådte Jesus for skarve 40 sølvpenger, den 13. til bords. (…) Og her kommer kombinasjonen av tallet 13 og fredag for første gang. Like etter dette skjebnesvangre måltidet blir Jesus korsfestet. Det skjer som kjent på en fredag; langfredag.”

Men hva med kombinasjonen “Fredag den 13”?

Her er det litt mer uklart, men det hevdes at denne spesifikke “ulykkesdagen” stammer fra så sent som 1800-tallet, og er et mer moderne fenomen. Mulig er dette en kombinasjon av de mytene som finnes rundt fredager, og myter rundt tallet 13. Ingenting er bevist, men en ting er sikkert: Dagen blir det du gjør den til.

Lilli Bendriss spådde for eksempel at barnebarnet skulle bli født på fredag den 13 – og fikk rett! Såvidt jeg vet har også hun 13 som lykketall – akkurat likt meg. 

Mange eksempler fra mitt eget liv beviser nemlig dette:
 • Mitt barndomshjem var leilighet nr 13
 • Da jeg begynte på skolen, hadde klasserommet tallet 13
 • Musikkskolen min mor jobbet på, og som jeg selv gikk på som liten hadde 13 i adressen
 • Den 13.september ble min eldste datter født
 • Helt tilfeldig får jeg ofte tallet 13 på kølappen og ved andre anledninger
 • Da jeg steppet inn for en som meldte avbud i Holmenkollstafetten – 2017, fikk jeg helt tilfeldig etappe 13

Som du sikkert skjønner, har hendelsene i mitt liv knyttet til tallet 13, hatt mye positivt i seg. Hvis man ser bort fra det noe ikke-fungerende forholdet jeg innledet den 13.mai for mange år siden, med en som bodde i hus nr 13  – likevel har jeg fått mange positive erfaringer ut av dette forholdet, og jeg har lært en hel masse om meg selv! Noe som gjorde at jeg var klar til å gå inn i et bedre forhold, dette var altså et ledd i en mer sammenhengende prosess for å få meg dit jeg er idag.

Og dagen igår, som var fredag den 13 – brakte med seg en god nyhet, og alt var på stell. Dagen gikk som smurt, på alle plan!

Men hva med en helt vilkårlig dag da, dagen etter – lørdag den 14?

I motsetning til gårsdagen, så har dagen idag gått mye verre. Jeg våknet i 4-tiden med en voldsom kvalme og mageknip, og fortsatte å kaste opp utover dagen. Jeg ble ikke bedre før i 15-tiden. Jeg oppdaget til min store skrekk at det ikke handlet om matforgiftning – men omgangssyke… Alle planene mine gikk skeis, og jeg fikk ikke deltatt på et treff som jeg selv arrangerte. Hvor galt kunne det gå?

Jeg må ærlig innrømme at ingen av disse dagene har jeg sett på som mer eller mindre heldig. For meg er alle dager like, og jeg tar det mye som det kommer. Men, jeg foretok et eksperiment en gang. Jeg valgte ut en helt tilfeldig dato, og overbeviste mitt ubevisste sinn om at denne dagen er en ulykkesdag. Hva skjedde så?

 • Avtaler gikk i vasken
 • Jeg gjorde en tabbe på jobben
 • Jeg ble syk
 • Sønnen min nektet å legge seg den kvelden og hadde vanskelig oppførsel
 • Og mye annet jeg ikke helt husker nå – og ikke husker jeg datoen heller, men det var hverken en fredag eller den 13…

Etter å ha funnet ut hvor mektig vårt ubevisste sinn er, og hvor farlig det er å mate det med negativitet – bestemte jeg meg for å se på alle dager som potensielle lykkedager. Dette har endret mitt syn på verden, livet, universet… Og ikke minst meg selv. Jeg har fått mye bedre selvtillit og tro på meg selv!

Kort oppsummert er negativ overtro, ulykkesdager og så videre kun en unødvendig unnskyldning for å være negativ. Kutt den ut, og lev lykkelig 🙂

Er du av typen som tror på fredag den 13 som en ulykkesdag, eller har du andre meninger? Legg gjerne igjen en kommentar – og jeg blir ekstra glad om du deler innlegget med dine venner 🙂