OPPROP: Anstendig lønn til statister og smårolleaktører

Vi er en stadig voksende yrkesgruppe - på tide å øke honorarsatsene, slik at vi kan leve 100 % av yrket vårt

Det har vært en positiv utvikling i 2016 – stadig flere selskap har økt honorarsatsene til 1000 kr dagen, og mange betaler 1000 kr for en halv dag. Dette er en god utvikling, men fremdeles er det flere som tillater seg å gi oss kr 500 i lønn for 9 timers arbeid, og attpåtil i form av et gavekort! 

Noe bildet til over til høyre er et eksempel på. Skulle tro dette var fra tidlig på 90-tallet, men dessverre – bildet er fra begynnelsen av mars-2018. Min første tanke var at dette må da være en lavbudsjett- eller studentproduksjon, så jeg takket pent nei med begrunnelse om at honoraret er for lavt, og ønsket lykke til med prosjektet… Men så husket jeg hvilken annonse dette var og sjekket opp produksjonen. Enda mer sjokkert ble jeg da jeg så at dette er en storsatsing med en budsjett på 110 millioner!

I 2017 så jeg også eksempler på produksjoner som ikke ville lønne statister i det hele tatt, med den begrunnelse at “dette blir gøy” eller “mange kjente personer som er med”, gjerne med oppramsing av diverse kjendiser.

Men hverken opplevelser eller kjendiser betaler våre regninger eller gir oss mat på bordet! 

Ved enkelte tilfeller har det dessuten forekommet grove brudd på arbeidsmiljøloven, med bl.a. tvungen, ubetalt overtid, helsefarlige arbeidsforhold (uteopptak i minusgrader iført sommertøy, ulovlig mange mennesker samlet på ett rom, hele dagen tilbrakt i en buss som oppholdsrom uten tilgang på mat, samt 20 % trekk i lønn for å gå fra ubetalt overtid etter 8 timers arbeid) og at nødvendig informasjon (slik som lengden på arbeidsdagen) bevisst ble holdt tilbake.

Nå må Kulturdepartementet på banen og ordne opp – men til dette trenger vi din hjelp. På vegne av meg selv og mine kollegaer, har jeg opprettet en underskriftskampanje. Vis din støtte ved å signere denne – jo flere underskrifter vi får, desto mer kan vi påvirke. 

Del gjerne i sosiale media, snakk med folk, fortell om dette.

Og husk – blir du tilbudt honorar på 500 kr for over 4 timer – bør du si nei! Og ikke vær redd for å si ifra. Sammen gjør vi en forskjell!