Du skal ikke tro du er noe – du skal VITE det!

Et oppgjør med Janteloven
Vi alle kjenner til den. Den berømte Janteloven.

En lov som flere av oss, hvorav mange totalt uvitende, lever etter. En lov som forteller deg om at du ikke skal tro du er noe.

 

Har du opplevd noen si til deg…

-Tror du at du er noe eller? 

Hva svarer du? Hvordan reagerer du? 

 

Er du en av de som graver seg ned, blir til en usynlig grå mus som knapt nok rører seg eller lager lyd, prøver å bli mest mulig usynlig… Eller svarer du tilbake…

-Jeg tror ikke, jeg vet! Og hva er galt med det?

 

Ja, du leste riktig.

Hva er galt med å vite at du faktisk er noe?

 

Vi er alle verdifulle mennesker, vi setter alle spor i noens liv. Bare tenk på alle de nære relasjonene du har – for alle disse menneskene betyr du noe. Et eller annet. Som blir borte dersom du forsvinner. Det finnes ikke en eneste person som har dødd uten å ha etterlatt seg sorg. Uansett tid og sted.  Betyr det da at det finnes mennesker som feilaktig tror de er noe? Nei. Det finnes, dessverre, mennesker som feilaktig tror at de ikke er noe. At de ikke betyr noe for noen, eller seg selv… At de ikke fortjener suksess.

 

Hva er janteloven, og hva brukes den mot?

Janteloven er et giftig narkotisk stoff som brukes av mennesker med lav selvtillit for å svekke andre og dermed oppnå en kortvarig følelse av suksess. En porsjon Jantelov (i form av bl.a. kommentarer som “Tror du at du er noe?”) gitt til en annen vil svekke mottakeren ned til giverens eget nivå, slik at giverens liv vil virke mindre meningsløst. Mennesker som ser på seg selv som mislykket, vil midlertidig få en følelse av å ikke være alene, og ha sagt noe “smart”. Effekten vil, i de aller fleste tilfeller, avta – og da kan det være fristende å gi en ny dose til enten samme person eller en annen, og til og med flere på en gang. En overdose av Jantelov kan føre til svekket psykisk og fysisk helse, sosialangst og i verste fall være dødelig. Jantelov er en svært giftig substans som er å regne for like ulovlig som annen form for narkotika.

 

FORBY JANTELOVEN!