Hva skal til for at DU kan bli en proff statist?

Hei, så gøy at du er med – nå er du et skritt nærmere drømmen! Se gjerne videoen – men hele leksjonen er også gjengitt skriftlig dersom du ønsker å lese.

 

Visste du at svært mange av de menneskene du ser i film, tv og reklame, er helt ordinære folk, uten 3-årig skuespillutdanning? 

Men, hva skal til for at nettopp DU lykkes som statist? Først og fremst – bare det at du har meldt deg på dette introkurset er beviset på at du er den rette til denne jobben?

 

Først vil jeg ta deg igjennom en liten visualiseringsøvelse. Tenk på en film du akkurat har sett, og forestill deg følgende: Du sitter på kino med en god venn, og ser denne filmen. To skuespillere som innehar sentrale roller, snakker sammen på en cafe/bar/restaurant. Scenen er forsåvidt enkel å følge med på, men du legger merke til en liten, men slående detalj: Restauranten er jo helt tom! Hvor er servitøren? Hvor er bartenderen? Hvor er alle gjestene? Er stedet i det hele tatt åpent?

Det er nettopp slik filmen ville sett ut uten statister og smårolleaktører. Vi har nemlig svært viktige roller! Selv de som ikke har replikker, er med på å skape atmosfære og troverdighet i filmen.

Se for deg nå den samme filmen, men med restauranten full av gjester og servitører i bakgrunnen. Forestill deg at du er statist i denne scenen, og at du nå betrakter deg selv som sitter og drikker en kopp te, på kinolerretet. Kjenn på følelsen av hvor viktig du faktisk er! Gjør denne følelsen større – så stor at den fyller hele deg.

 

Har du noen gang tenkt på hvor mange mennesker som er involvert i en filmproduksjon? Hvor mange flere enn skuespillerne som faktisk synes på skjermen?

 

Jeg har medvirket i produksjoner som hadde engasjert flere hundre. Flere hundre statister og smårolleaktører! Dette betyr at enhver film- og TV-produksjon har behov for deg, det er stadig nye roller som må fylles opp – og veldig mange av disse rollene går til mennesker som deg og meg, uten årelang teaterutdanning.

 

For det er langt fra alle som er utdannet innenfor drama, og kun en liten brøkdel av alle skuespillere har fast jobb i teater eller film. Enkelte film- og teaterskoler er det svært vanskelig å komme inn på – og ikke minst dyrt.

 

Misforstå meg rett – dramautdanning er en absolutt fordel! Men det hjelper svært lite om ikke du vet hvor du skal starte. Og det er flere skuespillere vi kjenner til idag som startet som statister og smårolleaktører i sin tid:

 • Clint Eastwood

 • Bruce Willis

 • Dennis Hopper

 • David Bowie

 • Jackie Chan

 • Sylvester Stallone

Blir du den neste? Eller ønsker du bare en ekstra inntekt ved siden av studier eller deltidsjobb?

 

Som ny statist og smårolleaktør på jakt etter oppdrag kan du velge å:

 1. Satse på å treffe en talentspeider i en bank, på cafe eller et annet offentlig sted og håpe å bli lagt merke til

 2. Finne en agent

 3. Gå forbi en filminnspilling på gata og håpe at du blir med på bildet

 4. Melde deg inn i et byrå og vente på telefon eller mail

 5. Eller… Kjenne veien inn i bransjen og ta ansvaret selv!

For å være din egen agent, bør du derfor:
 • Vite litt om bransjen og prosessen med rollebesetning

 • Kunne finne ledige oppdrag

 • Kunne stille til audition og prøvefilminger, både med og uten replikk

 • Vite hva som kreves av deg på sett, og hvordan en filminnspilling foregår

 • Kjenne dine rettigheter og plikter

 • Vite hva som er korrekt betaling for jobben du gjør

Kunnskap er altså din inngangsbillett. Men det hjelper lite å vite hva du skal gjøre, hvis ikke du har den rette innstillingen. Derfor er det svært viktig at du faktisk har tro på at statisteri er et yrke det er mulig å leve av! Selv om du får et nei, må du ikke gi deg. Vær bevisst dine tanker og holdninger, så kommer resten som perler på en snor 🙂

Et lite råd sånn helt på slutten – ikke si opp din jobb helt ennå. Det tar tid å opparbeide seg en god rutine, og komme inn i flyten som gir deg stadig nye oppdrag.

 

Som nevnt tidligere, kan du som freelancer jobbe deltid, og dermed øke din nåværende inntekt på en spennende og lærerik måte. Om du ønsker på sikt å kunne leve av det, har du mulighet til det også.

 

Neste leksjon skal handle om å komme i gang – det gleder du deg vel til, ikke sant? Da går vi inn på hvor jobbene finnes og litt om hvordan du søker ditt første oppdrag. Høres det spennende ut? Stay tuned, og se opp for neste mail:

(Leksjon 2 av 4): Slik får du jobben

PS: Fant du denne siden via sosiale medier?  Dette er en del av et 4-dagers introduksjonskurs “Bli Statist”. 

Meld deg på via denne linken – så får du alle leksjonene!