Julen varer helt til nyttår

Eller, rettere sagt - til 8.januar.

Det ble en helt vanlig julefeiring, med bare oss og barna. Men, savnet å ha noen på besøk ?

Et par ting kom frem i lyset… Risengrynsgrøt er ikke min greie, ikke bare tåler jeg ikke ris men klarer jammen å svi grøten i et forsøk på å lage til andre… Men…

Pinnekjøttet ble vellykket på første forsøk! Helt ærlig, jeg har aldri laget det før ?

Men… Julen er ikke over for vår del. Ikke før 8.januar rydder vi bort juletreet – grunnen til dette er at der hvor jeg opprinnelig kommer fra feirer vi jul den 7.januar. Nyttårsaften er dermed vår største høytid. Jeg husker ennå den gangen jeg så en julekalender for aller første gang – og lurte på hvorfor denne kun gikk til 24 og ikke 31…Siden vi er en familie av flere nasjonaliteter, har vi også tilhørighet til flere kirker. Selv om både jeg og barna (når de døpes senere i år), hører til den ortodokse kirken, ønsket vi å feire jul også etter den norske tradisjonen. Min egen erfaring fra barndommen har vist meg hvor viktig det er å føle seg inkludert og integrert i det landet vi bor i. Dermed har vi bestemt at barna i huset får dobbelt opp av julefeiringer 🙂I Murmansk nord i Russland, som er nærmest den norske grensen, har det i det siste blitt mer og mer populært å feire jul på den vestlige måten.

Om du ønsker å vite mer om hvordan vi feirer jul og nyttår i Russland, kan du lese denne artikkelen (NRK 2004) – og om du er interessert i internasjonale juletradisjoner, kan du lese om julefeiring verden rundt. Og, visste du at i Chile feirer de jul om sommeren? Generelt minner den chilenske julefeiringen veldig om den russiske nyttårsfeiringen!Hvordan var din feiring? Har du spesielle tradisjoner og måter å feire på? Kanskje har du helt andre datoer å forholde deg til? Kommenter gjerne 🙂