Gjesteinnlegg – Statistoppdrag og lønn

Innlegget som er gjengitt her, er skrevet av en god kollega. Hele innlegget kan du lese ved å følge lenken nederst.
“I dag har jeg lyst til å skrive litt om noe i forbindelse med statist- og smårolleyrket i forhold til honorar og lønn. For jeg opplever at det i en og annen produksjon at statister blir ganske så utnyttet.


I dag for eksempel så jeg en utlysning på Facebook etter statister til en NRK serie. Innspilling på Fornebu. Ute. I 5-8 timer. For 500 kroner. Skattefritt eller ei, dét er simpelt!Et av mine tidligste oppdrag, uerfaren ble jeg tilbudt en bestemt sum for et heldagsoppdrag. Vi vet alle hvor lang en arbeidsdag er. Denne dagen gikk, men produksjonen greide ikke å overholde den avtalte tiden. Så deres taktikk var å spille på samvittigheten til statistene for å holde dem igjen. Det ble snakk om et par timer overtid til slutt. Uten tillegg. Det tok 14 timer fra jeg dro hjemmefra til jeg var hjemme igjen. Oppdraget var i Oslo, jeg bor i Drammen.

Jeg sov i to døgn etterpå.

Et annet oppdrag ble vi spurt om noen ville være igjen etter endt oppdrag og spille i en ekstra scene. Uten overtidsbetaling.

Altså en full arbeidsdag er mange ganger veldig slitsom. Statister går og står, har ofte på seg ukomfortable kostymer og for trange sko. Noen ganger er man en hel dag ute i kulda og fryser. Vi står og ser på at skuespillere blir servert hva det måtte være, får servert bedre mat, fløte og sukker i kaffen, og de får svære jakker og pledd lagt rundt sin kropp av assistenter. Blir pleiet og stellet med. Alle får ordentlig lønn og overtidsbetaling, men ikke alltid statistene.Hvorfor skulle man ta på seg ekstra timer uten betaling? For å ikke bli klippet ut av scenen? For at ikke castingbyrået skal «miste» navnet ditt og emailadressen? For at oppdragene ikke skal utebli?!Jeg har vært på en del oppdrag nå. Gjort meg noen erfaringer. Fått med meg en del ting. Noen lever faktisk av statistoppdrag, er avhengig av det. De har også familie og barn de skal forsørge og være sammen med. Vi er alle mennesker.”

Les resten av innlegget her:


http://m.bunnytrash.blogg.no/1520529694_statistoppdrag_og_lnn.html