Barn og regi

Nå som både storebror og lillesøster har vært på ganske så like oppdrag, ønsker jeg å dele noen enkle tips hva barn og regi angår.

1) Trassalder

Barn er forskjellige. Likevel har jeg merket meg at den generelt vanskeligste alderen å jobbe med, er 2-4 år. Barnet har en tendens til å bli trass i denne alderen, nekte å gjøre som h*n blir bedt om, gjøre opprør eller rett og slett stikke av. Da gjelder det å gi barnet en pause, for så å engasjere via lek. De aller minste, 0-2 år tar ikke regi i det hele tatt så alt må foregå på barnets premisser, gjerne via lek og morsom aktivitet. Når barnet blir 5 år og eldre, er det lett å se to tendenser: Enten trives barnet på scenen/foran kamera, eller så nekter barnet å delta. Og det får du dessverre ikke gjort noe særlig med. Ikke alle ønsker å bli skuespiller og det må vi bare akseptere.

2) Se an dagsformen

Barnet har sine gode, og mindre gode dager. Hvor utfordrende en innspilling blir, kommer derfor an på dagsformen og humøret den aktuelle dagen. Her er det mye som spiller inn: Sulten, tørst, for varmt/kaldt, mageknip, trøtthet, sovet dårlig, osv. Er barnet vanskelig å ha med å gjøre, forsøk å se om noe av det ovennevnte kan være årsaken, og gjør noe med problemet. Om ikke det hjelper, se om det er noe mer å ta tak i. I verste fall er ikke barnet i humør, og trøtte små barn bør ikke bli med foreldre på innspilling dersom det ikke er barnet selv som har rollen.

3) Engasjer!

Barn som kjeder seg på innspilling er i enkelte tilfeller en utfordring. Barnet finner da på sin egen underholdning: trykke på knapper, løpe rundt, undersøke alt mulig rart og lage rampestreker. For eksempel, forrige uke hadde vi innspilling med mange biler. Mens jeg og lillesøster var ute av bilen to sekunder, klarte storebror (3) å låse bilen innenfra. Nøkkelen lå inne, og vi måtte lokke han ut med noe han liker, nemlig melk ? Etter det fikk han lov til å løpe rundt utenfor bilen isteden. Så, kort oppsummert: engasjer barnet før det engasjerer seg selv i noe som ikke er bra!

4) Regi

Hvordan får du barn til å ta regi? Igjen må vi her tenke lek. Barn skjønner ikke hvorfor de blir bedt om å gå hit og dit – for dem er det jo uten mål og mening! Men, ligger det en leke, eller noe godt der som frister, kommer barnet til å gå til det h*n vil ha. Og, sist men ikke minst skal alt være morsomt – har du det gøy med barnet på opptak så blir det bra film ?