Når livet kommer i veien

Du er booket inn til en jobb, men plutselig så får du det ikke til - og må avlyse. Livet har en tendens til å komme i veien, noe alle som har små barn, har kjent på minst en gang... Så, hvordan gjøre det beste ut av enhver situasjon?


Helt siden jeg fikk oppdraget allerede i juni, hadde jeg gledet meg til de to dagene som var forrige uke. Jeg hadde vært på kostymeprøve, hatt en god dialog med produksjonen, avtalte med mannen om henting og pass av barn, og alt så ut til å gå etter planen… Inntil dagen før.


Når tidene var endelig satt, så jeg plutselig et større avvik fra det jeg opprinnelig hadde fått beskjed om, og planlagt deretter. Likevel gjorde jeg et forsøk på å få dette til så godt jeg kunne.


Mia hadde akkurat begynt tilvenningen i barnehagen, og trivdes godt. Men, hun måtte hentes tidlig alle dager den uken. Jeg avtalte med mannen min om at han skulle ta det de to dagene jeg skulle være borte, samt hente Jan Marcus også. Men plutselig, dagen før, fikk han en overveldende stor arbeidsmengde. Å ta fri en eller to dager, var nå totalt uaktuelt. Og på timesbasis tjener han fire ganger mer enn meg, penger vi ikke hadde råd til å tape. Så her var vurderingen klar – jeg måtte dessverre si fra meg de to dagene jeg hadde gledet meg til i hele sommer…


Avgjørelsen var tung å ta, men jeg fokuserte på at min lille jente trengte at jeg stilte opp. Å få besteforeldre til å være med var nemlig ikke et alternativ, da hun trengte forutsigbarhet og trygghet.


Produksjonen gjorde alt de kunne for å hjelpe meg og tilrettelegge, men det nyttet ikke. Uansett hva jeg vurderte, ville ikke dette fungert i praksis. Men, nylig fikk jeg en ny sjanse – jeg får være med noen andre dager isteden, noe jeg ser på som meget positivt etter at jeg tross alt måtte avlyse.

Så hva gjør du i en slik situasjon, når livet plutselig kommer i veien?
  • Forklar situasjonen med en gang du blir klar over den. Ikke vent og se om du kanskje får det til – har du en anelse om at ting ikke kommer til å fungere, gjør de mest sannsynlig ikke det. Det nytter ikke å gå og håpe på et mirakel…
  • Ikke grue deg til å gi beskjed. Kontaktpersonen er som regel forståelsesfull og du vil hverken få kjeft eller bli svartelistet. Tvert imot vil du bli sett på som seriøs og ansvarsfull dersom du gir beskjed, fremfor å bare la være å møte opp.
  • Vær ydmyk, hyggelig og imøtekommende uansett hvilket svar du får.
  • Dersom din kontaktperson (også kalt caster) foreslår tilrettelegging (som f.eks. at du kan komme til et annet tidspunkt, ta med barna e.l.) vær åpen for forslagene, ta de til vurdering og se an alle mulighetene du har til å faktisk gjennomføre.
  • Skal du være med flere dager, og det er kun den ene som skjærer seg – hør om du kun kan være med den andre dagen. Det er bedre enn å melde deg av alt sammen. Det viser også vilje til å være med, noe som gjør at produksjonen ønsker å ha deg tilbake ved en senere anledning.
  • Er alt håp likevel ute, og det ikke er mer hverken du eller produksjonen kan gjøre – si at du beklager og at du gjerne vil være med ved en senere anledning.
  • Vær positiv, tenk positivt og ha en fin energi – utstrålingen din merkes selv om kommunikasjonen foregår på mail! Irritasjon har nemlig en tendens til å vises også på papiret, i måten du formulerer deg på, og sørger til og med for å krydre mailen med et par små trykkleif’er…
  • Dersom du får en ny mulighet – sjekk at du faktisk kan den aktuelle dagen, før du takker ja!


Ønsker du personlig veiledning i hvordan du kan snu tankene fra negativ til positiv? Ønsker du bedre selvtillit? Har du lyst til å slippe taket i angsten som gjør at du nesten ikke tør å trykke på “send”-knappen, og leser heller gjennom teksten din litt for mange ganger? Da kan coaching hjelpe deg. Vi kan møtes personlig i Oslo, eller snakkes via Skype – valget er ditt!


Book din time her

Lykke til, og del gjerne dine opplevelser av når livet kom i veien 🙂