Hvor er tankene dine?

Det går over 60 000 tanker gjennom hodet vårt hver dag. Ca 85 % av de er negative, og de aller fleste tanker vi har er de samme som vi hadde igår... Er det rart du går inn i et mønster?


Du blir hva du tenker om deg selv!

Tro meg, jeg har vært i begge ender av skalaen. Jeg begynte livet som lykkelig, med ganske så høye tanker om meg selv (misforstå meg rett – du har både lov, og rett til å ha høye tanker om deg selv – og andre).
Og jeg fikk rett – jeg ble over gjennomsnittet flink allerede som barn. Men etter at jeg motvillig ble flyttet på og måtte tilpasse meg et nytt land, nytt miljø og kultur og ikke minst klima, som gjorde at jeg i en alder av 12 ble kronisk syk – så gikk jeg helt ned i kjelleren. Jeg ville ikke lenger være flink. Hva var vitsen, når andre lo av meg? Når jeg likevel ikke forsto meg på verden jeg nå befant meg i? Jeg så plutselig et helt annet bilde, jeg så at jeg ikke passet inn. Hva gjorde jeg da?

For å bedre passe inn i ungdomsmiljøet jeg befant meg i, begynte jeg å se meg selv som mislykket, ikke verdig og etter hvert psykisk syk. Dessverre gikk jeg inn i en depresjon, som førte til angst, jeg tok feil valg og opplevde vonde ting. Jeg tiltrakk meg det jeg fokuserte på. Jeg gikk inn i en spiral hvor den ene vonde opplevelsen avløste den andre, og jeg klarte ikke å få livet mitt på rett spor. Jeg vandret i blinde. En svært traumatisk hendelse høsten 2008 gjorde at jeg møtte veggen, ble utbrent (ikke av jobben, men av alt kaoset og stresset som foregikk inni mitt eget hode!), mistet jobben og fikk PTSD og panikkangst.
Det var da det sa stopp. Jeg fikk nok og orket ikke mer. Jeg ble rett og slett lei av å ha det slik! Men jeg gav ikke opp livet. Jeg ville tilbake til mitt friske, lykkelige liv. Og bestemte meg for det. Fra den dagen har det bare gått oppover.

Det er nå 9 år siden jeg begynte å tenke, og si til meg selv: “Jeg er flink. Jeg er helt frisk. Jeg er vellykket. Jeg klarer meg.”

Jeg ble gradvis, men svært raskt bedre. Medisiner jeg gikk på, ble seponert. Og det tok ikke lang tid før både depresjonen, og, utrolig nok symptomer på PTSD var borte. Jeg ble friskmeldt knappe to måneder etter at jeg først bestemte meg for det. Fremdeles blir jeg sett på som et under, som bare ble frisk av meg selv. Jeg fikk livet mitt tilbake. Uten medisiner, og med kun en selvhjelpsbok i tankefeltterapi som ekstra ressurs. Hvordan har dette vært mulig?

Svaret er tankekraft.

En kraft som virkelig er undervurdert til tider. Vi blir hva vi tenker – vi ser til og med det vi tenker, som refleksjon i andre menneskers adferd. La oss si du tenker om deg selv som en stor skuffelse. Du er redd for å stå foran kamera og du kommer til å gjøre noe feil. Så skjer det du frykter – du stokker om på replikkene dine. Så ser du på produsenten, og “leser” av i vedkommendes ansikt en stor skuffelse – nå må jo hele scenen tas på nytt… Men hva skjer egentlig? Du tenker du er en skuffelse, sender ut et signal til Universet om det, og Universet leverer deg nettopp det du har bedt om… Som så blir en realitet. Men produsenten og regissøren er fornøyd – scenen er tatt. Det går en stund, du ser deg selv på TV og skjemmes over din egen opptrenden: “Uff så unaturlig dette føltes! Nei her kunne jeg gjort det bedre”. Så ringer din venn og sier “Du var råflink i siste episode av *sett inn navnet på din favorittserie*! Jeg ble imponert!” Ville du blitt overrasket over din venns reaksjon? Ville du tenkt annerledes om deg selv, og situasjonen?

Hvordan bruke tankekraften til din fordel?

Først av alt – bli bevisst! Bevisst på hva du tenker, hva du føler… Har du en kjip dag, eller får en vond følelse, stopp opp og finn ut nøyaktig hvilken tanke som førte til denne følelsen. Analyser så tanken – har jeg hørt noen si at jeg er en skuffelse? Finnes det noen som ikke tenker slik om meg? Hvor stor er sjansen for at han/hun virkelig ble skuffet over det jeg gjorde? Kan det hende vedkommende bare har en dårlig dag, er uopplagt eller har fått dårlig nytt? Når du begynner å se at tanken ikke har rot i virkeligheten, vil du oppleve en stor lettelse, den vonde følelsen vil erstattes av en god, og flere gode følelser vil komme din vei. Og ikke nok med det – dine gode tanker og følelser vil også generere en kjede av hendelser, mennesker og opplevelser som gir deg enda mer av det gode! Og du trenger ikke være et geni for å forstå at vondt skaper vondt – og en vond spiral er meget skummel å havne i… Men, ikke farlig – så lenge du vet hvordan du kommer deg ut av den, og det vet du vel nå 🙂

Ha en riktig god helg!