Samfunnet stopper opp…

Hva nå?
Situasjonen i Norge har endret seg drastisk kun på et par dager.

Fra å være helt normal har hverdagen plutselig gått inn i en unntakstilstand. Jeg var på trening i går formiddag, i dag var alle sentre stengt. Barna var i barnehagen i går som normalt, og i dag var de plutselig hjemme. I går våknet jeg til en vanlig torsdagsmorgen, idag hadde jeg lørdagsfølelse og var nesten litt småforvirra…

Jeg har akkurat lagt planer for å komme tilbake til film etter burnouten i 2019. Den 26.2 var vi på filminnspilling, og 5.3 tok vi pickup… Idag var mye avlyst, utsatt og det er ikke sikkert når neste oppdrag blir. Men, håpet er ikke ute!

Mange i kulturbransjen fortviler. Konserter, forestillinger osv avlyses, og det er nok ingen unntak for filmproduksjoner. For selv om aktørene er få, kan antallet involverte i en innspilling fort komme opp i noen titalls… Dermed er det svært få produksjoner som får fortsette som normalt, og uansett har vi alle et samfunnsansvar om å ikke ferdes ute blant mennesker om vi ikke absolutt må.

Men hva gjør vi, som statister og aktører? Her er mine beste tips:
  • Søk oppdrag som vanlig. Flere oppdragsgivere legger ut oppdrag på Facebook, Statist.no og lignende.
  • Om et oppdrag skulle bli utsatt, er det bedre å ha søkt enn ikke – for da er du nemlig først i køen til å få rollen når produksjonen gjenopptas.
  • Alle utestående honorarer fra tidligere produksjoner har du krav på å få betalt.
  • Om en produksjon avlyses/utsettes, skal du ha beskjed i god tid, ellers opprettholdes kravet om honorar. Her gjelder de samme regler som ved værmessige og andre forhold som gjør det vanskelig å gjennomføre en innspilling.
  • Ha flere bein å stå på, sats gjerne på en onlinebedrift – jeg har en nettbutikk som selger kosttilskudd og hudpleie – noe alle trenger. Jeg opplever at produktsalget går som vanlig selv i disse tider. Spør meg gjerne om tips.
  • Er det noe du lurer på eller er usikker – ta kontakt så vil jeg hjelpe deg så godt jeg kan.


Lykke til, ta vare på hverandre, og hold dere friske 🙂