Slik forbereder du deg til opptak

Du skal ha fått all nødvendig informasjon senest dagen før opptaket. Du skal kunne vite når og hvor du skal møte opp, hva du skal ha på deg, når du kan forvente å være ferdig og hvor mye du får betalt. 

Dersom ikke all informasjon er mottatt senest 12 timer før oppmøtetidspunkt, må du sende mail/SMS og purre på denne.

Antrekk: Antrekket skal matche rollen du spiller. Ofte får du beskjed om hva du skal ha på deg eller om du får kostyme, og det hender også at du blir innkalt til kostymeprøve. Men, merk at det kan bli endringer – plutselig spiller du en helt annen rolle enn først tildelt!

På sett skal du få følgende informasjon:
  • Oppholdsrom

  • Scenen og din rolle

  • Hvor du finner te, kaffe, snacks, toaletter osv

Viktig å huske på under opptak:
  • Skru av lyden på mobilen (helst “ikke forstyrr” / flymodus)

  • Om scenen inneholder en dialog mellom to hovedroller, skal det være helt stille på sett under opptak. Eventuell snakk skal, om ikke annen beskjed er gitt, foregå som “miming” (snakk uten lyd). Her finnes det flere forskjellige teknikker for hvordan gjøre dette på en mest naturlig måte.

  • Ikke se i kamera!

  • Ser du en kjent skuespiller? Ikke forstyrr vedkommende ved å be om autograf, ta bilder osv mens h*n leser manus og er i sin rollekarakter.

  • Ikke fall for fristelsen til å improvisere, tulle og være morsom under opptak!

Kontrakt skal som regel fylles ut og signeres senest på slutten av dagen, men det forekommer også at du får denne tilsendt på e-post enten før eller etter innspillingen. 

Mange castere er veldig hyggelige og takker for utført arbeid. Flere opplyser også om når filmen/serien/programmet/reklamen forventes å komme på TV. Dette er ikke noe du trenger å forvente, men er en ren bonus. 

 

Klippet bort?

Hva skjer om du ser på det du har medvirket i, og til din store skuffelse ser at du ikke synes i det hele tatt? Trøsten er at dette ikke har noen ting med deg personlig å gjøre, men med sluttresultatet etter klipping og etterarbeid. Så, ikke ta det personlig – du hadde en unik “backstage”-tilgang til produksjonen, og fikk betalt for jobben – vær derfor fornøyd med deg selv 🙂

Og med dette sier jeg takk for nå, og lykke til på opptak! Neste leksjon blir meget spennende, og skal handle om noe så enkelt, men nødvendig som din lønn. Så følg med på neste leksjon: 

(Leksjon 4 av 4) Ta riktig betalt – kjenn din pris

PS: Fant du denne siden via sosiale medier?  Dette er en del av et 4-dagers introduksjonskurs “Bli Statist”. 

Meld deg på via denne linken – så får du alle leksjonene!