Slik får du jobben

Statist- og smårollejobber finnes ikke på Finn.no – disse må du lete etter på spesielle steder. Å registrere seg i et castingbyrå kan være en god start, men det kan også ta noe tid før du blir kontaktet. 

Som nevnt i forrige leksjon, er det aller beste å gjøre jobben selv. Visste du at svært mange jobber er å finne på…

Facebook?

Ja, nettopp. Der du mest sannsynlig allerede tilbringer en god del tid, kan du altså finne de aller fleste jobber som legges ut. Men, de ligger ikke som annonser du ser med jevne mellomrom i nyhetsfeeden, slik som du kanskje fant dette kurset. Nei, film- og TV-jobber legges ut i spesielle grupper, for spesielt interesserte… Du kan enkelt finne mange av dem ved å taste inn “Statist” som søkeord på Facebook.

For å bli med i disse gruppene, kreves det som regel ingen spesielle egenskaper, ferdigheter eller søknader – som regel godkjennes søknaden din raskt. Som en liten bonus kan du også følge diverse castingbyrå, filmselskap osv sine sider på Facebook – det hender av og til at også disse legger ut annonser hvor de etterlyser folk. Sosiale grupper for statister kan også være verdt å ta en titt på, slik som denne:

Søknaden

Annonsene ser ikke ut som ordinære jobbannonser du finner andre steder – og ligner mer på statusoppdateringer. Derfor skal du heller ikke ta søknadsprosessen for høytidelig. I annonsen etterspørs det som regel etter mennesker i en gitt aldersgruppe og av bestemt kjønn (eller begge), og noen ganger spør de også etter alle aldre. Når du ser at du passer beskrivelsen i annonsen og er klar til å søke, legg merke til følgende:

  • Er jobben honorert (lønnet) eller er dette en studentproduksjon? (Mer om honorarer i siste leksjon av kurset)

  • Hvor skal søknaden sendes?

  • Skal søknaden merkes med noe spesielt (f.eks. rollenavn) i emnefeltet?

Vær obs på følgende:

  • Ikke tro at du har søkt om du har kommentert med “interessert!” eller lignende – kommentaren blir ofte ikke sett!

  • Eventuelle spørsmål du måtte ha til oppdraget, må sendes på mail.

Kommentarer lønner seg sjeldent som søknader – annonsører legger kanskje ut samme annonse i flere grupper og har ikke mulighet til å sjekke hvem som har kommentert. Det eneste rette som fungerer og som faktisk blir lagt merke til, er derfor en…

 

Epost-søknad:

  • Skriv litt om deg selv 

  • Legg ved bilder

  • Signer med fullt navn og telefonnummer

Hva skjer videre?

Når din søknad er sendt, er det opp til produksjonen å vurdere om du passer til rollen du søker. Ofte kan du få svar med en gang, mens det andre ganger går opp til flere dager. Det hender også at du blir tilbudt en helt annen rolle enn du opprinnelig hadde søkt. 

 

Hva skjer om du ikke får svar?

Produksjoner er veldig opptatte. Dessverre hender det at du aldri får svar fra enkelte. Ofte blir dette også spesifisert i annonser: “Svarer kun aktuelle kandidater”. Så ikke fortvil – det kommer alltid en rolle 🙂

 

Og med dette ønsker jeg deg lykke til med din søknad!

Følg med for neste leksjon:

(Leksjon 3 av 4): Slik forbereder du deg til opptak

PS: Fant du denne siden via sosiale medier?  Dette er en del av et 4-dagers introduksjonskurs «Bli Statist». 

Meld deg på via denne linken – så får du alle leksjonene!